Ось що виявили фахівці у водоймах Чернігівщини

Городнянське відділення Чернігівського обласного центру контролю та профілактики хвороб нещодавно зробило чергову серію аналізів води з Чибрижа і Циганського. Ці водойми моніторяться щомісячно у період з травня по серпень, бо є зонами масового відпочинку людей.
Дослідження води в літній період на місцевих водоймах комплексні. Лаборанти вивчають більшість ризикованих позицій, зокрема кількість органічних речовин, вміст кисню, наявність бактерій, в тому числі патогенних, вміст яєць та цист паразитичних організмів та інші.
– За всіма показниками вода з досліджених водойм відповідає санітарним нормам. Бактеріологічні показники вдвічі менші за нижню допустиму межу. Кисню майже вдівічі більше за норму, що дуже добре. Тому відпочивати на Чибрижі і Циганському цілком безпечно. Проте останні дослідження виявили у водах Чибрижу цисти глистів, тому при купанні слід уникати потрапляння води у ніс та рот, – підкреслив лікар загальної гігієни Сергій Панчковський.
Зважаючи на випадки захворювання на холеру у південних областях України, співробітники відділення досліджують воду місцевих водойм двічі на місяць. Досі збудників цієї страшної хвороби виявлено не було.
Окрім вказаних аналізів, співробітники відділення можуть дослідити воду ще й на наявність токсинів, проте ця послуга є платною і виконується виключно на замовлення.
Павло Дубровський, Новини Городнянщини

Ще цікаві повідомлення

Не бажаєте прокоментувати?